test  

Odkrijte čarobno Fidovo zijalko in spoznajte skrivnosti ljudskega zdravilca, učenjaka in čudodelca Vida Strgarja-Fida.
Na pragu Logarske doline, se v slikovitem naravnem okolju skriva tematski park Fidov gaj – Dediščina ljudske modrosti. Fidov gaj predstavlja izjemno zapuščino solčavskega zdravilca Vida Strgarja – Fida in nas hkrati seznanja z življenjem in delom naših preprostih in marljivih prednikov, ki so znali živeti v spoštljivem sobivanju z naravo.

Na vhodu v gaj nas pozdravlja travniški sadovnjak, s starimi avtohtonimi sortami jablan in hrušk, ki smo ga zasadili minulo jesen.

Slikovita, sprehajalno-učna pot, vodi preko strmih, skalnih sten in omogoča lažji dostop do skrivnostne Fidove zijalke. V njej je Fida kar devet let prebival in tu leta 1866 spisal zelo zanimivo knjigo z naslovom Zdravje bolnikov, katero je moč spoznati v okviru stalne razstave, ki se nahaja v prostorih Gostišča in muzeja Firšt.

Osrednje območje Fidovega gaja predstavlja idilična gozdna jasa, ki jo najbolj slikovito zaznamujejo rekonstrukcije starega čebelnjaka in domačije - »oferije«. Oferija, z tipično ofersko bajto in senikom omogoča vpogled v življenje skorajda že pozabljenih »oferjev«, včasih najrevnejšega sloja podeželskega prebivalstva. Na gozdni jasi v okolici oferije, je v značilnih naravnih rastiščih, svoj dom našlo več kot 80 zdravilnih rastlin, ki jih je pri zdravljenju uporabljal Fida in jih opisuje tudi v njegovi knjigi.

Mnoge zanimivosti in zdravilne rastline v Fidovem gaju so predstavljene na informacijskih in pojasnjevalnih tablah. Atraktivne poti, speljane v skalnatem pobočju in po gozdu, ki obkroža Fidovo zijalko ter gozdna jasa s staro »oferijo«, čebelnjakom in drugimi objekti pa omogočajo izvedbo vodenih programov, delavnic, animacij in teambuildingov za skupine, kakor tudi možnost individualnega obiska.

Vid Strgar-Fida, z njegovo modrostjo ter umnostjo je tudi po stoletju in pol, nam vsem lahko v premislek in vzgled.